Social Media Icons

Τιγρης: Συμβολο δυναμης και καλοτυχιας στον κορεατικο πολιτισμο

Δεκ 4, 2020 0 comments

 

Συντάκτρια άρθρου: Κατερίνα Μίχα για την Korean Embassy in Greece

Αν ζούσαμε στην αρχαία Κορέα τα παραμύθια που θα μας έλεγαν ως παιδιά θα ξεκινούσαν κάπως έτσι

«Μια φορά και ένα καιρό την εποχή που κάπνιζαν οι τίγρεις…»


"호랑이 담배 피던 시절..."


Με περισσότερες από 600 αναφορές στα χρονικά του Tζόσον, η τίγρης, σύμβολο του κουράγιου και της απόλυτης δύναμης είναι αντιπροσωπευτικό ζώο της κορεατικής κουλτούρας και του λαού της Κορέας. Κάποτε η Κορέα φιλοξενούσε ένα μεγάλο πληθυσμό από τίγρεις τόσο που την αποκαλούσαν «η γη των τίγρεων» ή και «η γη των ανθρώπων που ήξεραν να δαμάσουν τις τίγρεις» .

Ένα ζώο που προκαλούσε φόβο, μα και δέος πρωταγωνίστησε σε πολλές ιστορίες και μύθους άλλοτε ως προστάτης των άξιων και άλλοτε ως τιμωρός των κακών. Ακόλουθος του πνεύματος του βουνού, μετέφερε τα μηνύματά του στους θνητούς και πάντα θεωρούνταν αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων.

Εμφανίζεται στο μύθο της δημιουργίας του κορεατικού πολιτισμού (Dangun) και είναι ένα από τα τέσσερα ζώα φρουρούς, γνωστό ως προστάτης της δύσης (μαζί με το φοίνικα, τη χελώνα και το δράκο που αντιστοιχούν στα άλλα τρία σημεία του ορίζοντα) 

Τη συναντάμε σαν μοτίβο στα ρούχα των γαλαζοαίματων και των υψηλόβαθμων 

αξιωματούχων καθώς και στην παιδική ένδυση. Τα νεαρά αγόρια συγκεκριμένα φορούσαν ένα καπέλο ονόματι χογκον (호건) που είχε ζωγραφισμένο το πρόσωπο ενός τίγρη όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα και εξασφάλιζε προστασία στο παιδί.

 


Αξιοσημείωτο είναι πως στην κορεατική τέχνη δε θα δούμε ποτέ να απεικονίζεται ο άγριος βρυχηθμός του ζώου. Η τίγρης θα φαίνεται πάντα ήσυχη μα και πολύ εκφραστική παράλληλα αποπνέοντας δύναμη.

Στη δυναστεία Yi τον πρώτο μήνα κάθε σεληνιακού έτους οι άνθρωποι διακοσμούσαν τα διαμερίσματα τους με ένα πορτρέτο μιας τίγρης μαζί με μία καρακάξα που κάθεται πάνω σε ένα πεύκο καθώς πίστευαν πως θα απομακρύνει τα κακά πνεύματα και θα φέρει καλοτυχία τη νέα χρονιά.Παρακάτω βλέπουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κορεατικής λαϊκής ζωγραφικής (minhwa).Αυτού του τύπου οι ζωγραφιές ονομάζονται τζακχοντό (작호도-鵲虎圖) 작=καρακάξα 호=τίγρης 도=εικόνα

 


Αποτελεί συνθετικό αρκετών ονομάτων της Κορέας καθώς θεωρείται ότι προσδίδει δύναμη και γενναιότητα σε όποιον το φέρει σαν όνομα.

Ακόμα και αν έχουν εκλείψει στις μέρες μας στη σημερινή Κορέα το πνεύμα της τίγρης πάντα θα ακολουθεί τον κορεατικό λαό.Χρησιμοποιήθηκε και σαν μασκότ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν το 2018 στην Πιονγκτσάνγκ.

 


Πηγές: https://artsandculture.google.com/exhibit/the-korean-tiger-icon-of-myth-and-culture/rgIC_exZf_u-JA

http://www.thekrazemagazine.com/latest-updates/2019/1/13/korean-folklore-the-tiger-and-the-persimmon

https://en.wikipedia.org/wiki/Tigers_in_Korean_culture

https://en.wikipedia.org/wiki/Hanbok

https://www.brooklynmuseum.org/opencollection/objects/127198

https://it.123rf.com/photo_38087723_seoul-south-korea-march-11-2014-a-detail-view-of-a-tiger-painting-on-a-panel-on-the-exterior-of-one-.html








Σχόλια

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Φόρμα επικοινωνίας